България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар: Здравната каса се управлява от аматьори!

Д-р Стойчо Кацаров и доц. д-р Спас Спасков коментират предвидените законови промени

21.08.2019 | 08:38 Редактор: Тодор Петров

Здравното министерство ще забрани плащането на медицински услуги от здравноосигурени, за които НЗОК обещава помощ. През септември законовата поправка ще бъде подложена на обществено обсъждане. Регламентират се обаче възможности, при които на пациентите може да бъдат поискани пари в болниците. 

"Съществена промяна от това няма да настъпи, те и сега действат тези текстове. Тази поправка почти не засяга темата със заплащането", заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че проблемът е изключително неравномерното доплащане. По думите му има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, а други - почти нищо.

Според д-р Кацаров има неправилно формиране на цените на медицинските услуги, за които той смята, че в повечето случаи са определяни лобистки. 

"Трябва да нормализират тези цени. Здравната каса се управлява от аматьори! Тези хора не могат да решат тези проблеми", настоя д-р Кацаров.

 Бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков се съгласи с голяма част от твърденията на Стойчо д-р Кацаров и на свой ред отбеляза, че Здравната каса е социален инструмент, който изравнява възможностите на пациентите, плащайки минимален пакет.

"При всяко положение, за нещо повече някой трябва да плати. Няма лошо ако бъде регламентирано", коментира доц. д-р Спасков в "България сутрин".

Той е на мнение, че при вкарването на актюери в НЗОК, ще се определят реални цени на медицинските услуги, тъй като в момента цените в Касата се определят по възможности.

Промените предвиждат още акушерите и медицинските сестри да имат възможността да разкриват свои практики.

"Това е стъпка в правилната посока. Изрично е отбелязано, че тази дейност няма да се заплаща от НЗОК. Защо не се финансира от НЗОК? Значи хората сами трябва да плащат", коментира д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Спасков пък попита каква е причината да се създадат тези нови структури, след като и сега сестрите могат да работят под контрола на лекарите. И призна, че не може да разбере идеята те да работят свръхсамостоятелно.

Д-р Кацаров е категоричен, че от текстовете за доплащане и тези за лекарствата няма да има никакъв ефект. На мнение е, че няма да се получи голям ефект и от текстовете за акушерите и медицинските сестри.

Поправките, регламентиращи плащанията, носят положителен ефект, защото хората ще знаят за какво дават парите си, смята обаче доц. д-р Спасков.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК