Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шансовете споразумението за Brexit да мине били по-скоро негативни

Изборите във Великобритания са неизбежни, заяви Румен Йончев

17.10.2019 | 22:30 Редактор: Ралица Братанова

Велкобритания и Европейският съюз постигнаха сделка за Brexit. За споразумението, даващо възможност на страната да напусне общността след 46 години членство, съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Премиерът на страната Борис Джонсън призова британските законодатели да го одобрят. В събота споразумението трябва да бъде гласувано от британския парламент.

"Борис Джонсън е договорил нещо, ако погледнем детайлите, доколкото те са известни, то е почти същото, което беше договорила и Тереза Мей. Шансовете то да мине са по-скоро негативни. Ще наблюдаваме вътрешнополиттическа драма", коментира межунадродният анализатор Румен Йончев в "Денят ON AIR".

По думите му без парламентарни избори във Великобритания споразумение за  Brexit няма да има.

"Изборите във Великобритания са неизбежни. Въпрос на тактика от двете страни е кога ще се случат", каза още Йончев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-елегантното измъкване от въпроса и за лейбъристите, и консерваторите ще бъде втори референдум, в който британците да гласуват не дали Великобритания да излезе от ЕС, а как да го направи.

Международният анализатор коментира и евентуалното присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

"Темата разширяване на ЕС е затворена за доста години напред - с мигрантската криза, с това, което се случва във всяка една от страните членки, особено във Франция, Германия, Нидерландия", посочи анализаторът.

По думите му за България членството на Северна Македония не стои под въпрос - то е нужно и важно.

Вижте целия разговор по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК