Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Колко сирийци ще напуснат държавата си заради действията на Турция?

Експерт: За съжаление ще видим нови атентати в Европа

11.10.2019 | 20:33 Редактор: Юлия Христова

Турският президент Реджеп Ердоган плаши че ще отвори вратите за сирийските бежанци към Европа, ако ЕС реши, че Турция е окупатор. В реч пред турския парламент Ердоган заяви и че турските сили са убили 109 "бойци".

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас", коментира Ердоган по време на реч пред депутатите от неговата партия. 

Той заяви, че военните действия на Турция ще допринесат за териториалната цялост на Сирия, като се борят с усилията на кюрдските сили да поемат контрола върху североизточните райони на арабската страна.

"Това е закана, не заплаха, Ердоган говореше на "ти" с ЕС. Истината е, че бежанците няма как да наброяват 3.6 милиона" каза за "Денят ON AIR" Славчо Велков, депутат от БСП. 

По думите му някои бежанци били на свободен режим, някои придобили статут, с който могат да гласуват. Това по-скоро бил добре премерен политически ход, който съдържал закана в себе си. 

"Второто му послание е, че ще прави зона за сигурност - межди 13 и 15 хил. кв. метра. В нея не могат не 3.6 милиона, а и 1 милион бежанци да бъдат събрани. Ще бъдем свидители на много интересни събития", коментира още той.

Според него само за 1 ден и половина около 70 хил. души са напуснали родните си места в Сирия, ако продължават нещата с това темпо, можело да стигнат и 1 милион души.  

От думите му стана ясно, че Иран няма да се остави интересите ѝ да бъдат накърнени, както и, че вече сме свидетели на активизиране на терористичната дейност в Европа.

"Мисля, че за съжаление ще видим нови атентати на Стария континент", подчерта Велков.

"В този момент ескалира напрежението, а засега Русия реагира както ЕС и САЩ - казва, че не бива да има жертви и не е правомерно случващото се", подчерта още събеседникът пред Bulgaria  ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК