Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от ВМРО: Ако трябва, ще преговаряме и 30 години със Скопие

Вангелов заяви, че са в учебниците им са нужни корекции за цели епохи

09.10.2019 | 20:53 Редактор: Ивет Арабова

"Темата за Македония ще е един от най-важните за България външнополитически въпроси в следващите години. Преговорният процес може да продължи с години, ако те се бавят. На нас бързина не ни трябва. Ако трябва, ще се преговаря и 30 години. Всички политически сили заявиха, че няма да има компромис с българската история. Беше взето решение да се изработи рамкова позиция от Министерския съвет, затова днес той я гласува. Най-важният детайл от него е искането за промяна на учебниците по история, където сме наричани татари, окупатори". Това каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в "Денят ON AIR".

Той заяви, че промените в македонските учебници не се касаят само до личности като Гоце Делчев и Даме Груев, а за цели епохи.

"В Скопие казаха, че Самуил е български цар, но населението му не било българско. Пренаписването на учебниците в Скопие ще отнеме време. Техните преподаватели сега не могат да кажат историческата истина, дори и да искат", коментира още Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И обясни, че в Скопие си затваряли очите за преброяването от 56-а година и факта, че под графа "майчин език" всички са написали, че това е българският език.

"Македония по времето на комунизма е била осеяна с антибългарско съдържание. Поставили сме условие това да бъде премахнато. Освен това, в медиите им България не трябва да бъде представяна по очернящ начин", сподели още депутатът от ВМРО. 

Вижте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК