Каква да е позицията на България за еврочленството на Северна Македония?

Коментар на евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Иво Христов в "Брюксел 1"

05.10.2019 | 16:41 Редактор: Василена Василева

"Реакцията на българските институции - и правителство, и президентство, е съвсем правилна: да, ние подкрепяме нашите най-близки хора, разбира се че сме за европейската интеграция. Именно ние поставихме тази тема в ЕС по време на българското председателство. Винаги ще ги подкрепяме, но не и с фалшификациите от миналото", каза в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR евродепутатът ат ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който е и член на Председателството на ЕП. 

"Това е евроинтеграцията - да влезем в Европа, изчиствайки това, което е водило до омраза в миналото. Подкрепяме ги, но с условия. Няма как да приемем, че към 1900 г. Гоце Делчев де факто много искал, но нямало как да се декларира като македонец и затова, видите ли, бил като тези, които сега взимат български паспорти, за да пътуват", коментира евродепутатът, визирайки изказване на президента на Северна Македония Стево Пендаровски отпреди няколко дни.

"Ще бъде стратегическа грешка от страна на България, ако на 17-ти не подкрепи кандидатурата на Северна Македония. Това е първият етап, по време на този първи етап се дава зелена светлина, след това има ред критерии и дълъг процес, който се наблюдава от много институции - дали така наречените Копенхагенски критерии се спазват", заяви в студиото в Брюксел евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, зам.-председател на АЛДЕ. 

"Това не е окончателното решение, което трябва да даде България. Въпросът не стои утре дали Северна Македония влиза в ЕС или не влиза. Важно е България да погледне по-стратегически на региона. Ние имаме ли интерес да живеем в съседство с държави, които са демократични, споделят ценностите на ЕС, споделят върховенството на закона, човеките права и свободи и всичко, което произтича от това. Имаме ли интерес България да бъде водеща страна в този процес? Според нас - категорично да. Интересът на България е да има за съседи държави, които са част от НАТО и от ЕС", коментира Кючюк.

"Нашите отношения с Македония са белязани от самото начало от наивен идеализъм - още от признаването ѝ низ от стъпки винаги са за българска сметка с наивното очакване, че някога те ще срещнат благодарност, разбиране и преосмисляне от страна на македонския елит, което въобще не се случва", смята евродепутатът от БСП/С&Д. 

"България пропусна своя шанс да наложи определени условия на Македония, когато тя беше кандидат за НАТО, ние допуснахме тя да членува в НАТО без да поставяме своите условия. Сега със задна дата опитваме да поставяме същите условия при интеграциите в ЕС, когато вече пистата е отворена и когато е дори някак политически неприлично да спъваме съседите по пътя към Европа. На какво се надяваме? Че Историческата комисия ще признае нашата версия? Разбира се, че няма, тя няма такива намерения", коментира Иво Христов. Според него гърците са проявили непреклонност и в двустранния договор са изчистили въпросите по тази тема.

"Ние допуснахме грешка, като подписахме един договор, който не вменява особени задължения на македонската страна, и се надяваме само на добрата воля, което е наивно в международните отношения", смята Христов. 

Кратък откъс от разговора на Милена Милотинова с тримата вижте във видеото, а целия разговор от студиото на ЕП в Брюксел ще бъде излъчен днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК