Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доцент от БАН: Българската позиция за Скопие е дълбоко сгрешена

Според Спас Ташев е грешка да чакаме Северна Македония да извади "горещия кестен"

01.10.2019 | 20:30 Редактор: Ивет Арабова

"Дълбоко е сгрешена българката позиция за Скопие, трябва да сме по-активни и гъвкави. Тонът ни към Северна Македония е втвърден само частично. Половинчато е решението ни, което е продължаване на старата агония. Първият български политик, който използва понятието "червени линии", беше Николай Младенов и оттогава минаха 5 години", каза доцент Спас Ташев от БАН в "Денят ON AIR".

Според него грешката в българската политика е, че искаме Северна Македония да извади "горещия кестен". 

"Ние искаме един македонски политик да се "самоубие" пред обществото в Скопие. И преди сме говорили, че възлагаме много трудна задача пред историческата комисия. Сто години няма да ни стигнат, ако тръгнем да нищим всяка личност. Вчера се върнах от Македония, правихме проучване за отношенията на хората там към България. Българската общоност в Северна Македония е разделена в мнението си", коментира още доцент Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ташев напомни колко време се обещава, че ще падне цената на роуминга в Северна Македония.

"Не трябва да търсим грешките само в Скопие. Не е работа на македонското правителство да разкрие историческата истина. Убеден съм, че Заев ще упражни натиск върху македонската комисия, Пендаровски също ще смекчи тона си към България. Ние не трябва да се конфронтираме директно с хората в Македония, тъй като те не са подготвени за това и може да доведе само до отдалечаване. Мисля, че и Европа не разбира добре българската позиция за Северна Македония", обясни още той.

Ташев коментира, че повечето медии в Македония са унгарски и в тях бълва антибългарска пропаганда, въпреки че се твърди, че сме в отлични отношения с Орбан. 

Вижте във видеото целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК