Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Предизборната кампания започна още с началото на политическия сезон

Очакват ли ни изненади? Коментар на Георги Киряков и Евгени Петров

27.09.2019 | 20:15 Редактор: Василена Василева

Официално започна предизборната кампания за местните избори. Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие във вота в 265 общини в България. Право на глас ще имат над 6 млн. и 200 хил. души. 

"Същинската политическа кампания започна още с началото на новия политически сезон в началото на месец септември. Тогава все още не беше ясно кой с какви инструменти ще си борави. Във връзка с кметския пост в столицата, смятам, че Мая Манолова не се вълнува от тези избори и от това кой ще управлява София", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът Георги Киряков.

Той бе категоричен, че тя се интересувала от един друг проект, много по-мащабен и по-далечен. А това от своя страна лишавало гражданите от възможността да видят кандидата за кмет на столицата такъв, какъвто трябва да бъде, а именно - да предложи нужната промяна.

На тези избори над 36 хил. са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. От тях най-много са кандидатите за общински съветници и кметове на кметства.

Най-много са кандидат-кметовете в София и Пловдив - 19 и 14

"Манолова залага на конкретиката. Разбираемо е, защото именно това вълнува хората. На същия принцип действат и останалите кандидати", посочи журналистът Евгени Петров.

В студиото на Ганиела Ангелова той отбеляза още, че е интересен въпросът дали десни избиратели биха дали гласа си за Мая Манолова.

"Манолова наистина има по-различни амбиции. Това пък дава по-голям шанс на останалите кандидати. А Йорданка Фандъкова идва с нов екип, което от своя страна говори за развитие. Изненади обаче не са изключени", каза Евгени Петров.

По-рано Мая Манолова обяви, че заедно с екипа си е подготвила предизборна програма от 80 страници, която ще представи постепенно по време на кампанията.

А парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. С измененията се дава възможност в тези населени места, които ще продължат да имат статут на кметство, но в тях няма да се произведат избори за кметове на кметства, да могат да се назначат кметски наместници в съответствие с утвърдената от общинския съвет структура и обща численост на администрацията - т.е. общинския съвет е органът, който ще определи в кои населени места могат да се назначават кметски наместници.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК