Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българският и математиката са проблем за много ученици, отбеляза директор

Промените през новата учебна година целят да ограмотят децата, каза Диян Стаматов

16.09.2019 | 20:35 Редактор: Василена Василева

Новата учебна година беше тържествено открита в 2 400 училища в страната. Първият звънец удари за близо 700 хил. ученици, от които 60 хил. са първокласници. Около 12 000 от тях са в София. 

"Сред най-съществените промени през учебната 2019/2020 година са новите учебни програми за учениците в четвърти и десети клас, както и по-голямата свобода и гъвкавост на учителите при преподаване", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" директорът на 119-о училище в София "Акад. Михаил Арнаудов" - Диян Стаматов.

И през новата година работата по издирване на отпаднали ученици продължава. За 25 хил. деца, които не са били открити на адресите им, както и за още 19 хил. подрастващи, чиито родители откровено са отказали да ги пуснат на училище. 

Най-много промени ще има за десетокласниците, които ще учат по нови програми и в края на учебната година ще завършат първи гимназиален етап, след който могат да приключат образованието си. Заради това за първи път те ще имат задължително национално външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и математика (на 11 юни). По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии, за които при определени резултати учениците ще получават сертификати.

"Повече промени ще има за учениците в четвърти клас. Матурите ще бъдат само по български език и литература (на 27 май) и по математика (на 29 май), но не и по "Човек и природа" и "Човек и общество", както досега", допълни още Стаматов.

За първи път учебната година за четвъртокласниците ще е до 16 юни.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на 119-о училище отбеляза, че реформите всъщност целят да ограмотят малко повече българските ученици.

"Без съмнение българският език за много от тях е проблем. Математиката също. Затова и изпитите по тези предмети са важни и задължителни", подчерта Диян Стаматов.

През новата учебна година се очаква учителите да имат възможност за по-голяма гъвкавост при преподаването, тъй като им се дава право да разместват темите в учебната програма и да отделят повече време на някоя от тях, ако преценят, че има необходимост. Причината е, че отпадат част от изискванията за годишното разпределение на темите в учебната програма, което преподавателите правят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК