Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Ангелов: Методите за подобряване на въздуха са основен въпрос

Инсталациите за пречистване обаче са скъпи, допълни той

13.09.2019 | 20:24 Редактор: Ваня Кузманова

2025-2026 година по европейска директива трябва да бъдат затворени въглищните ни централи. Ние кандидатстваме за дерогация, защото знаем, че близо 50% от тока е именно от тези централи.

"Методите за подобряване на качеството на въздуха след изгарянето на газовете от ТЕЦ-овете са един основен въпрос и той се решава успешно при нашето желание", посочи геологът доц. Кирил Ангелов в "Денят ON AIR". 

Той допълни, че например в Китай са известни инсталации за пречистване на изгорелите газове, които свеждат замърсяването до проценти, които са валидни за изгарянето на обикновен газ.

"Това обаче са инсталации, които са скъпи. Да кажем, че за Бобов дол бяха дадени около 100 милиона, за да се направи една такава инсталация за пречистване на въздуха. Това беше по програма, която беше реализирана там", посочи доц. Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че когато за първи път е чул, че ТЕЦ-овете горят отпадъци, не е повярвал, защото подготовката на отпадъците и тяхното изгаряне е твърде сложно нещо.

"Ние не можем в момента толкова бързо да превключим на атомна централа. Ако говорим само за техничното време, е от порядъка на 3-4 години, но политическото време, икономическите дискусии и реализирането на такива проекти са възможни само когато имаме достатъчно добре организирани екипи, които желаят да реализират това нещо", заключи геологът. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК