Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България измина огромен път, за да се присъедини към свободния свят, заяви журналист

Асен Агов: Цели поколения бяха покусени от комунизма

09.09.2019 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова

9 септември 1944 година - дата, която 75 години по-късно продължава да предизвиква различни тълкувания, спорове и почит.  В София събитието бе отбелязано с изложба, която стана повод напрежение между Русия и България, с пребоядисан фонтан и полагане на венци пред Паметника на Съветската армия.

"За 30 години България измина огромен път, за да се присъедини към свободния свят. Онова антиразвитие по времето на комунизма вече се преодолява. България е толкова богата, колкото никога не е била в историята", коментира журналистът Асен Агов в в "Денят ON AIR".

По думите му цели поколения са били покусени от комунизма.

"Представете си каква рана в обществото, колко болезнено  хората са мълчали за своята трагедия. Всичко това е оставило много дълбока следа в България. Носталгията е за това, че когато тръгнахме към свободния пазар, никой от нас не беше готов. Всички бяхме романтично настроени", изтъкна Агов пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът коментира и изложбата на руското посолство, която бе повод за остри реплики между Москва и София.

"Този нелеп инцидент с тази изложба за сетен път показва, че руското посолство от много време не е в час какво става в България и се държи арогантно", смята той.

Той бе категоричен, че реакцията на МВнР е била правилна. По думите му въоръжената съпротива срещу комунистическия режим в България е била най-силна и най-продължителна. 

Агов заяви, че посткомунизмът у нас ще продължава до тогава, когато България изгради демократични институции, които да кажат на българите, че управляват държавата си и тя е тяхна собственост.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК