България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

75 години по-късно: Защо 9 септември продължава да ни разделя?

Изложба стана повод на разгорещени спорове и напражение между София и Москва

09.09.2019 | 08:37 Редактор: Юлия Христова

От празник, през въстание и революция, до преврат – 75 години по-късно все още събитията от 9 септември 1944 г. намират различни тълкувания. Едни са категорични, че случилото се тогава забавя европейското развитие на страната ни, а други са на мнение, че благодарение на това България присъства на европейската карта. Значението на датата тази година се превърна в пореден повод за напрежение между София и Москва. 

Причината е изложба, която руското посолство в столицата открива тази вечер, посветена на 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. Думата "освобождение” провокира остра реакция от страна на българското външно министерство, което посъветва руското посолство да не преиначава историята и по този начин да привилегирова конкретни политически кръгове у нас. Стигна се и до коментари от Москва. 

"2019 г. е кулминация за битката с историята - тази за младото поколение, вкарват ни в коловоз с неистини. Най-много ме притеснява, че всичко върви в контекста на омразата и кой е врагът", каза  в студиото на "България сутрин" историкът и експерт по геополитика Нина Дюлгерова. 

По думите ѝ, ако искаме да аме общество и нормални хора, трябва да приемем историята каквато е. 

"Нека не забравяме и пословицата: "Не слушай какво говорят, гледай какво правят". Влизаме в релсите на омразата", каза още тя. 

Пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Боян Чуков подчерта, че историята с изложбата е повод, а не причина за случващото се. 

"Правят го все едни и същи структури - НПО-та, свързани с външно финансиране", обясни той. 

"Русия ще претърпи едно от най-тежките си поражения в хибридната война. Отношението към нея няма политически цвят. Във всяка политическа партия има русофили и русофоби", коментира още Чуков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.