Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Големият интерес към АЕЦ "Белене" потвърждавал нуждата от реализацията му

Темата коментира в "Денят ON AIR" Любомира Ганчева от АБВ

21.08.2019 | 20:41 Редактор: Ивайло Николов

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ "Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Седем от компаниите кандидатстват за стратегически инвеститор за изграждането му. Изборът на инвеститор за AEЦ "Бeлeнe" щe cтaнe фaкт дo eднa гoдинa.

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира в студиото на "Денят ON AIR", че големият брой кандидати доказва факта, че проектът трябва да бъде реализиран.

"Тук са световните лидери, които са заявили интерес да участват. Ние апелираме АЕЦ "Белене" да бъде държавен проект със 100% държавно участие. Има много варианти като икономически проект да имаме държавна собственост, без да се изкарат пари от бюджета", посочи Ганчева.

Тя изрази убедеността си, че проектът "Белене" ще се реализира, защото по думите ѝ няма ядрена централа, която да е на загуба, а България трябва да мисли в перспектива за своите енергийни мощности.

Любомира Ганчева изтъкна още, че е много важно кои са реалните собственици зад фирмите, които проявяват интерес към строежа на АЕЦ "Белене".

"Не трябва да да допускаме да участва дори и една малка фирма, за която държавата да не знае кой стои зад нея. Всичко трябва да е прозрачно и да се гарантира националния интерес. Ако това е гарантирано, проектът ще се случи. Няма икономическа логика да не се случи", категорична беше Любомира Ганчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя настоя още, че няма време за губене, защото ще са ни нужни нови мощности, защото животът на ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй" свършва.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК