fallback

Евродепутат: Свидетели сме на много опити и малко решения в политиката

При Brexit без сделка ще има колапсен период за нагаждане, посочи Цветелина Пенкова

19.08.2019 | 20:34 Автор: Юлия Христова

Правилата, позволяващи на гражданите на ЕС да живеят и работят свободно във Великобритания, ще бъдат отменени в случай на Brexit без споразумение в края на октомври, съобщават британските медии.

Oбмисляше се удължаване на свободата на придвижване до 2021 г. или да разреши на гражданите на ЕС да остават във Великобритания в продължение на три месеца, преди да трябва да кандидатстват за по-дълъг престой. Около 3 милиона граждани на страни от ЕС живеят в Обединеното кралство. 

Наистина се очаква да излязат без сделка, в момента водят политика по запасяване с някои основни неща. Ще има колапсен период на нагаждане, докато се установят детайлите по търговските отношения занапред. Това каза в "Денят ON AIR" евродепутатът Цветелина Пенкова. 

По думите ѝ при подобен сценарий ще бъдат засегнати интересите и на двете страни в процеса – и на живеещите чужденци във Великобритания, и на британците в Европа. 

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че българските евродепутати обсъждат всеки месец общите национални интереси, защото са изпратени в ЕП затова. Една от темите, които ги обединявала е пакет "мобилност".

По отношение на предстоящите местни избори през есента Пенкова посочи, че БСП ще има много нови лица при кандидатите за общински съветници и кметове. 

"Хората искат нови лица, обновление, политиката е, за да дава нов полъх. Станахме свидетели на много опити и малко решения в политически план. Хората искат решения, негативизмът трябва да спре. Трябват реални проекти, няма нужда да повтаряме проблемите им", подчерта тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback