Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Евродепутат: Свидетели сме на много опити и малко решения в политиката

При Brexit без сделка ще има колапсен период за нагаждане, посочи Цветелина Пенкова

19.08.2019 | 20:34 Редактор: Юлия Христова

Правилата, позволяващи на гражданите на ЕС да живеят и работят свободно във Великобритания, ще бъдат отменени в случай на Brexit без споразумение в края на октомври, съобщават британските медии.

Oбмисляше се удължаване на свободата на придвижване до 2021 г. или да разреши на гражданите на ЕС да остават във Великобритания в продължение на три месеца, преди да трябва да кандидатстват за по-дълъг престой. Около 3 милиона граждани на страни от ЕС живеят в Обединеното кралство. 

Наистина се очаква да излязат без сделка, в момента водят политика по запасяване с някои основни неща. Ще има колапсен период на нагаждане, докато се установят детайлите по търговските отношения занапред. Това каза в "Денят ON AIR" евродепутатът Цветелина Пенкова. 

По думите ѝ при подобен сценарий ще бъдат засегнати интересите и на двете страни в процеса – и на живеещите чужденци във Великобритания, и на британците в Европа. 

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че българските евродепутати обсъждат всеки месец общите национални интереси, защото са изпратени в ЕП затова. Една от темите, които ги обединявала е пакет "мобилност".

По отношение на предстоящите местни избори през есента Пенкова посочи, че БСП ще има много нови лица при кандидатите за общински съветници и кметове. 

"Хората искат нови лица, обновление, политиката е, за да дава нов полъх. Станахме свидетели на много опити и малко решения в политически план. Хората искат решения, негативизмът трябва да спре. Трябват реални проекти, няма нужда да повтаряме проблемите им", подчерта тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК