Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Само смяната на правителството на Борис Джонсън можела да прекрати Brexit без договор

На това мнение е бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков

15.08.2019 | 20:50 Редактор: Ралица Братанова

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви снощи, че ще поиска вот на недоверие срещу правителството на консерватора Борис Джонсън веднага след като прецени, че може да го спечели, и ще се стреми към създаване на временно правителство начело със своя лидер Джереми Корбин.

"За Джонсън беше по-лесно да стане премиер, отколкото да остане премиер. Начело на правителството проблемите са доста по-сложни. В самия парламент неговото мнозинство се състои от 1 глас", коментира бившият зам.-външен министър в "Денят ON AIR".

Според него в Обединеното Кралство се очертава единоборство парламент-премиер най-вече по повод дали да има Brexit с или без сделка.

"Само смяната на това правителство може да прекрати Brexit без договор. Ако на 31 октомври Борис Джонсън е премиер, шансът Великобритания да излезе от Съюза без сделка е изключително голям", посочи бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR. 
 
Кючуков изказа мнение, че умората в ЕС относно Brexit се усеща и проблемът не е в липсата на време, а в отсъствието на съгласие.

"Има процес на политически маневри. Борис Джонсън се обявява за преговори с ЕС, ясно съзнавайки, че трудно ще се стигне до такива, и да има такива, трудно ще има промяна. Самият ЕС казва, че няма никаква готовност", коментира Кючуков.

По думите му Съюзът е склонен да търси промяна в политическата декларация, но не и в договора за излизане на Великобритания от формацията. 

Бившият зам.-външен министър обясни, че когато Brexit и правителството, което го осъществи, гласуването не е партийно, защото и лейбъристите, и консерваторите гласуват смесено.

Кючуков бе категоричен, че при Brexit без сделка нараства рискът от разцепление на Великобритания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК