Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пет кандидата за АЕЦ "Белене": Руска и корейска компания с интерес за строителството

Важно е да станат ясни условията и детайлите, коментира Васил Велев в "Денят ON AIR"

19.08.2019 | 20:15 Редактор: Василена Василева

Изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". Тя бе обявена на 22 май 2019 г. Заявление за участие подаде държавната корпорация "Росатом", както и Корейската хидроядрена компания. Очаква се документи да подаде и китайската Си Ен Ен Си. 

Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект.

"Много е важно да станат ясни условията и детайлите по тези предложения, тъй като парламентът прие решение, при което в конкурса да се участва без държавни или корпоративни гаранции, както и без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му обаче, ако България не направи промени в условията на процедурата, то на дневен ред ще изникне въпросът дали някой друг ще се съгласи да плаща вместо нас.

"Ние вече не искаме да плащаме добавки към цената под формата на задължения към обществото и други непазарно определяни такси. Не би следвало АЕЦ "Белене" да се превърне в една нова, само че вместо американска, китайска, руска или корейска централа", отбеляза Велев.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че ако решението на Народното събрание бъде спазено, такъв риск не съществува. 

Наред с търсене на стратегически инвеститор се събират и заявления за интерес за миноритарно участие в проектната компания, както и на кандидати, които да сключат договори за дългосрочно изкупуване на тока. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обяви във вторник официално кои са кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК