Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

За АЕЦ "Белене" се търси инвеститор, не строител, отсече икономист

"Росатом" потвърди желанието си за участие в реализацията на проекта

14.08.2019 | 20:35 Редактор: Василена Василева
За АЕЦ

"Росатом" потвърди желанието си за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". До 19 август се очаква да бъдат подадени всички заявления на компаниите, които искат да се включат в него, съобщи по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.

Тя изтъкна, че е убедена, че Европейската комисия не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има.

"Много фирми ще изявят желание да строят АЕЦ "Белене". Затова не съм изненадан, че "Росатом" също иска да го направи. Въпросът обаче е, че не се търси строител, търси се инвеститор. Съмнявам се, че от българска страна ще може да се намери такъв", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

По думите му пречка за това се явявали условията, които държавата ни поставя. 

"Ако не се промени изискването да има държавни гаранции, АЕЦ "Белене" няма да има. Не е важно какво България иска, важно е дали ще се намери кой да вложи необходимите средства за изграждането на централата", коментира още Каролев.

"Без държавни гаранции вероятно ще има заинтересовани компании. Лично аз обаче не бих подкрепил никакъв инвестиционен проект, в който присъстват такива", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът подчерта също, че ако страната ни направи крачка назад, то вероятно ще се наложи конкурсът да се проведе наново.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК