Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Причина за високата смъртност на пътя не е само водачът

Със средствата, събрани от ТОЛ системата, ще получим по-добри пътища, смятат Диана Русинова и Емил Марков

16.08.2019 | 21:00 Редактор: Бойко Димитров

Шофьорите не са единствената причина за високата смъртност по пътищата в България. Около това мнение се обединиха в "Денят ON AIR" експертите от Института по пътна безопасност Диана Русинова и Емил Марков. Според тях се правят прекалено много кампании целящи да променят водачите у нас, а не се обръща внимание на средата, в която те се движат.

Русинова заяви, че това лято е едно от най-кървавите в историята, като само до момента има над 150 загинали в произшествия. 

"Причината за високата смъртност не е само във водача, а и в средата. Пътната безопасност не се управлява с кампании и билбордове. С нея не може да се правят експерименти и да плащаме с човешки животи. Имаме нужда от ТОЛ системата, тъй като ще плащаме повече, но ще получаваме по-качествени пътища", обясни тя.

Емил Марков подкрепи колежката си и разясни, че средствата набрани от ТОЛ системата трябва да бъдат инвестирани в пътна безопасност.

"Инициативата "Мисия 0" цели да бъдат намалени жертвите по пътищата. Време е всички да се обединим зад тази кауза. За да се случи това обаче трябва да променим философията си, а не само да опитваме да променим водачите. Средствата набрани от ТОЛ системата трябва да бъдат инвестирани в пътната безопасност", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК