Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Пазарната икономика ражда разслояване в доходите

Фактът, че минималната заплата е близо 50% от средната води до демотивация, разясни той

14.08.2019 | 20:12 Редактор: Бойко Димитров
Иван Нейков: Пазарната икономика ражда разслояване в доходите

Пазарната икономика ражда разслояването в доходите. Това обясни бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR". Причината е, че в момента сме във време, в което едни бизнеси се развиват много по-бързо от други. Именно поради този факт в някои сфери работниците получават по-високи възнаграждения. 

Нейков бе категоричен, че в последните години се наблюдава тенденция за нарастване на доходите, но фактът, че минималната работна заплата е близо 50% от средната може да доведе до демотивация у по-квалифицираните работници.

"В последните години има тенденция за нарастване на доходите. Пазарната икономика обаче ражда разслояване в доходите. Има бизнеси, които се развиват по-бързо от други. В момента минималната работна заплата е приблизително 50% от средната. Това лесно може да доведе до демотивация у по-квалифицираните работници", каза той.

Бившият социален министър допълни, че хората у нас искат с ниски данъци да постигнат това, което правят държавите в Европа чиито налози са в пъти по-високи. 

"Трябва да се насърчава развитието на човек и той да знае, че образованието и допълнителната квалификация ще се отрази положително на възнаграждението му. Ние искаме с 10% данък да постигнем това, което хората правят с много по-високи налози. В България няма професионалнно ориентиране, а това е проблем. То създава мотивирани хора", разясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК