Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергийни експерти: Изграждането на АЕЦ "Белене" ще е полезно за България

Скоро може да се принудим да внасяме енергия от чужбина, смятат Явор Куюмджиев и проф. Атанас Тасев

13.08.2019 | 20:10 Редактор: Бойко Димитров

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде изключително полезно за България. Около това мнение се обединиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и проф. Атанас Тасев. Според тях централата е необходима на страната ни, тъй като след няколко години ще трябва да бъдат затворени ТЕЦ-овете и това ще ни принуди да внасяме електроенергия от чужбина. 

Според Куюмджиев изграждането на новата атомна електроцентрала ще отнеме поне 10 години. Освен това България ще трябва да представи и държавна гаранция, за да започне строежа ѝ.

"Няма как централата да бъде изцяло частна. Най-вероятно инвеститорите ще искат някаква форма на държавна гаранция. Инвестиционните компании, които имат интерес за строеж са руска и китайска. "Росатом" строи в момента 26 реактора в цял свят. Изграждането на АЕЦ "Белене" ще е дреболия за тях", каза той.

Проф. Тасев подкрепи колегата си и заяви, че проектът е изключително целесъобразен за страната ни.  

"АЕЦ "Белене" не може да бъде построен без Русия. Ядреният остров е на наша територия, но технологията е тяхна. Проблемът е дали руската страна ще се съгласи да инкорпорира чужда технология в неядрената част - турбини на американска компания", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК