Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризата с африканската чума по свинете - овладяна!? Какви ще са загубите за България?

Коментар на лидера на СДС Румен Христов в "Денят ON AIR"

12.08.2019 | 20:22 Редактор: Василена Василева

Кризата с африканската чума по свинете продължава. Заради съмнения за болестта, ветеринарната служба в Босна и Херцеговина обяви временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия. Мярката ще бъде в сила до получаване на официални информации от сръбските власти, отхвърлящи подозренията за африканска чума.

Междувременно у нас започнаха проверки в Южна България дали са умъртвени прасетата в личните стопанства. Приоритет за Агенцията по безопасност на храните са населените места в Пазарджишка област, където стопаните получиха седмица отсрочка, за да унищожат животните си.

"Още е рано да се правят прогнози какви ще бъдат загубите за България. Към настоящия момент има избити над 100 хил. прасета. Надявам се това, което съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по-рано, че болестта е овладяна, да е истина", коментира в студиото на "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Той допълни, че още през 2018 година е било ясно, че в Румъния има доста огнища на африканска чума.

"Няма начин, след като си толкова близо до една държава, изпаднала в подобна ситуация, да не допуснеш, че това ще се прехвърли и у нас", категоричен бе Христов.

Пред Bulgaria ON AIR лидерът на СДС подчерта, че миналата година е била изградена "една бутафорна ограда" по сухопътната границата с Румъния. Никой обаче не си бил дал сметка, че дивите прасета преплуват р. Дунав безпроблемно и могат да пренесат заразата.

Към момента проверки се извършват и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик. Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително. 

А главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. Заповедта дойде след публикувано журналистическо разследване на Генка Шикерова, озаглавено "Война на трупове".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК