Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Местните избори не са арената, на която Трифонов да получи политическа тежест

Според доц. Румяна Коларова тепърва ще излизат факти в минус на шоумена

06.08.2019 | 20:15 Редактор: Ралица Братанова

Партията на Слави Трифонов излезе с учредителна декларация. Първото събрание на новата формация ще е в зала "Рейнбоу Плаза".

Сред основните цели на "Няма такава държава" са засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120.

"Излизането от Слави на политическата сцена се очаква отдавна, именно заради това може да се каже, че част от неговите активи са в минало време. Най-големият му политически актив беше успеха на референдума, но по основните му теми има предприето политическо действие и второ, обществените нагласи са преосмислени и променени по отношение на една такава тема като мажоритарния вот", коментира политологът доц. Румяна Коларова в "Денят ON AIR".

Според нея тепърва ще излизат факти, които ще са в минус на политическия авторитет на Трифонов. Тя е на мнение, че публичнта фигура на шоумена печели от скандалите и до голяма степен се храни от тях, докато те изяждат рейтинга на един политик.

"Искайки или не искайки, ще бъде принуден да стои малко встрани. Той трябва да намери фигури, които наистина са нови и имат друг вид репутация. Винаги има желаещи да влязат в политиката, но те невинаги могат да гарантират успеха на една партия, затова този експеримент тепърва ще подлежи на оценка от политическите анализатори", обясни Коларова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя бе категорична, че местните избори не са арената, на която Трифонов може да получи политическа тежест, защото на тях хората гласуват спрямо ситуацията в самата община или област.

Коларова е на мнение, че името на партията - "Няма такава държава" е избрано неслучайно. Тя го определи като много разпознаваемо и съдържащо протестен елемент. 

Политологът коментира ветото, което Румен Радев наложи на Закона за военното разузнаване. Държавният глава не е съгласен с промените, които ще позволят цивилно лице да оглави разузнаването. Досегашното изискване беше той да е военнослужещ.

"Президентската институция е лична, тя е персонална. Там не можем да търсим някакъв вид приемственост. Президентът Радев е нещо като бяла врана. Това вето е в логиката на всички досега. То е просто "НЕ", каквото и да направи парламентът", заяви Коларова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК