Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Велизар Шаламанов: Сделката за F-16 открива големи възможности

Според бившия министър на отбраната тя е добра поне по три причини

05.08.2019 | 20:33 Редактор: Ралица Братанова
Велизар Шаламанов: Сделката за F-16 открива големи възможности

След като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16, окончателно предстои страната ни да се сдобие с нови изтребители.

"Това е договор, който отваря големи възможности и след няколко неуспешни опита имаме решение. Той е добър поне по три причини. Първата е, че самият самолет е добър. Сделката е добра, тъй като е постигната по ясно установени правила за чуждестранни военни продажби на САЩ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че не бива цялостното превоъражаване на армията да завърши само с покупката на осем бойни самолета.

"Аз считам, че това е проектът на бъдещето, който ще позволи България да направи технологичен и организационен скок, който ще ни позволи да извлечем максимална полза от нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации", посочи бившият министър на отбраната.

По думите му имаме шанс да тръгнем отново нагоре във военното ни развитие, но няма да стане сделка по сделка, а с национална програма за превоъражаване.

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Шаламанов ситуацията е много проблемна.

"От страна на НАТО това е позиция за търсене на решения на базата на договори, правила, устойчивост и стабилност в международните отношения. От другата страна засега виждаме играч, който системно нарушава съществуващите договори", коментира Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме в доста асиметрична ситуация, която създава рискове, и то в тази част на Европа, където е разположена България.

Бившият министър на отбраната коментира и поредното вето, наложено от президента. Радев върна на депутатите Закона за военното разузнаване заради промените, които ще позволят цивилно лице да бъде начело на ведомството. 

"Тази служба е военна по своята същност. Честите смени, които напоследък имаше - ту военен, ту цивилен, пак военен - създават несигурност  и усещане, че зад това се крие нещо друго", коментира Шаламанов. 

По думите му не е от значение дали ръководителя на разузнаването ще бъде цивилен или военен, стига той да бъде професионалист, подготвен човек и да бъде под демократичен контрол, който гарантира, че ще работи за интересите професионално, а не политически.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК