Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по киберсигурност: Изтичането на данните е овладяно, но...

Трябва да сме готови за съпътстващи удари, обясни Борислав Сестримски

16.07.2019 | 20:15 Редактор: Бойко Димитров

Държавата е овладяла ситуацията с изтичането на личните данни. Това заяви в "Денят ON AIR" експертът по киберсигурност Борислав Сестримски по повод хакерската атака срещу НАП. По думите му съществува възможност хакерите да извлекат полза от личните данни, които са източили, но това е малко вероятно.

Сестримски също така обясни, че е необходимо държавата да се приготви и за съпътстващи атаки, тъй като тези удари никога не са самостоятелни. 

"Има място за притеснение от изтичането на данните от НАП. Хората, които са ги изтеглили, могат да извлекат полза от тях. Държавата обаче е овладяла ситуацията. В бъдеще може би ще трябва да се помисли за възможност да се променят ЕГН и други данни, които получаваме при раждането си, при тяхното изтичане", каза експертът.

Сестримски посочи, че най-вероятно ще има санкции от страна на Европа за изтичането на данните. 

"Парите, похарчени за сигурност, не се възвръщат. Те се възстановяват с нарастване на репутацията и доверието на хората към държавата. По всяка вероятност ще има санкции от Европа, но не се знае какви ще са те и в какъв размер. Нормално е системите да са уязвими, тъй като те постоянно се развиват и няма време да се тестват дълго време. Целта на този удар е компрометиране на доверието към системата", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК