Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Генчо Начев: Дълговете на болниците у нас са над 150 млн. лева

Трябва преструктуриране на отделенията, категоричен е шефът на "Света Екатерина"

12.07.2019 | 20:18 Редактор: Бойко Димитров


Дълговете на болниците у нас са над 150 милиона лева. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той бе категоричен, че възнагражденията в здравеопазването у нас не отговарят на тези в нито една държава в чужбина, като единственият вариант родните лекари да получават, колкото колегите си на Запад е, да бъдат преструктурирани различните отделения в болниците.

Проф. Начев допълни, че дългът на болниците намалява през последните месеци благодарение на политиката на Министерството на здравеопазването, но въпреки това дълговете остават прекалено големи.

"Дълговете на болниците са над 150 милиона. Те са в падеж. От тях 35 милиона са на общинските болници, останалите са на университетски и областни болници. В резултат на финансовата политика на Министерството на здравеопазването има спад на тези дългове, но той е минимален. Има идея дългът да се консолидира. При добра спешна помощ няма нужда от толкова болници", каза професорът.

Той допълни, че едно от решенията за намаляването на дълговете на болниците е преструктуриране на различните отделения. Въпреки това, според него, проблемът няма да бъде решен бързо.

"Възнагражденията в здравеопазването не съответстват на нито едни други в Европа. Заплатите идват единствено от прихода, които болниците реализират. Може различните отделения да се преструктурират. Проблемът няма да се реши бързо. Където нуждите са презадоволени - се намаляват кадрите. Парите се използват неефективно", каза Начев пред Bulgaria ON AIR.

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК