Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Около 1 млрд. лева годишно са очакваните приходи от тол системата

Депутат от ГЕРБ: Ще се плаща за рехабилитирани пътища, не за такива в лошо състояние

11.07.2019 | 20:25 Редактор: Юлия Христова

Парламентът одобри отлагане на въвеждането на тол системата до март 2020 г. Промените в Закона за пътищата бяха приети на първо четене с 106 гласа "за” и 43 – "против”.

Отлагането звучи стряскащо, но техническата експлоатация ще започне на 16 август и ще се даде срок от 6 месеца за всички възможни изпитания. На базата на анализи ще се формира реална цена за таксуване. Това каза в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Младен Шишков. 

"Основната причина е, че целим да изслушваме всички заинтересовани страни. След анализите ще се направи балансирано решение", посочи той. 

По думите му Световната банка е направила 13 варианта за таксуване, но едва след като се получи информация от много анализи за превозните средства, ще се премине към формиране на цена, която ще удовлетворява всички заинтересувани. 

"Най-важното е да се намери консенсус между АПИ и превозвачите", категоричен бе Шишков.

"Очакваните приходи от тол системата са около 1 млрд. лева годишно, което е между 3-4 пъти повече от събирането на винетни такси. Сега всички плащат винетки, но не са доволни от пътищата. Предвижда се около половината, около 10 хил. км пътна мрежа да се толува", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ще се плаща за рехабилитирани пътища, а не за такива в лошо състояние. В недобро състояние сега са 5-6 хил. км пътна мрежа у нас, те ще са приоритет при ремонтите в следващите няколко години и ще се започне от първокласните и второкласните отсечки. 

"Тол системата трябваше да се въведе преди много години, забавянето струва немалко на държавата и има редица пропуснати ползи", отбеляза събеседникът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК