Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Експериментът с машинното гласуване се оказа неуспешен

Владимир Тошев: Моля медиците в болницата във Видин да не отблъскват пациентите

10.07.2019 | 20:22 Редактор: Юлия Христова

Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в ИК, с които се предлага отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори. Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Сериозният експеримент с машинното гласуване на евроизборите се оказа неуспешен. Това стана ясно от думите на депутата Владимир Тошев от ГЕРБ, който гостува в "Денят ON AIR".

"40% от машините са създали проблеми. Mакар да обвиняват ЦИК, че не сме разяснили как се действа с тях, в момента в който Kомисията беше избрана, тя заработи и процедурите се задействаха", подчерта той.

По думите му при гласуването с машини означава да се отдели време между 3 и 5 минути на човек.

"Хората от СИК са най-важни за правилния изборен процес. Не можем да намерим подготвени хора. Последните 30 г. демокрация показват, че има и балотажи. Това означава препрограмиране на машините за 4 дни", обясни Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът уточни, че в момента в Европа малко над 40% от общините в Белгия гласуват машинно, както и някои райони на Франция. В Холандия са се отказали от тази възможност. 

"Готови сме да отхвърлим ветото, ако се стигне до такова", посочи още събеседникът.

Народният представител коментира и казуса с Видинската болница, която според него има кадрови проблем.

"Няма да допусна закриване на болница като народен представител. За юни тя е заработила 200 000 лв. по-малко от възможното. Моля медицинските екипи да не отблъскват пациентите и да не ги пращат в София и други градове", посочи Тошев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК