Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолог: Краят на ерата Ципрас беше очакван

Отдавна се наблюдаваше разклащане на доверието към него, отбеляза доц. Стойчо Стойчев

08.07.2019 | 20:45 Редактор: Василена Василева
Политолог: Краят на ерата Ципрас беше очакван

Очаквано дясноцентристката "Нова демокрация" спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията получи между 38% и 42% от гласовете. Досега управляващата лява партия "Сириза" - между 26,5 и 30,5%. А на трето място се нарежда лявоцентристкото "Движение за промяна" с между 6 и 8%.

"Разклащането на доверието в досегашния мин.-председател Алексис Ципрас беше измерено доста отдавна. Той загуби поредица от битки. Този край беше напълно очакван. Доказа го дори и евровотът през месец май", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът доц. Стойчо Стойчев. 

Той отбеляза, че това е първата загуба на значима популистка партия в Европа. И това показвало каква е всъщност разликата между популизма като предизборна стратегия, когато се обещава много на всички и популизма като управленска стратегия - когато се налага да управляваш процесите бидейки популист.

"По този начин се получава тази голяма ножица между обещанията и реално изпълненото, което води до разочарованието на гласоподавателите. А на практика договорът за името на Северна Македония сложи край на политическата кариера на Ципрас", каза още доц. Стойчев в студиото на Николай Кръстев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът подчерта, че политиката на Гърция е доста особена. А "Сириза" е променила елитарното ѝ начало. В момента обаче се наблюдавало връщане към него. Гърците пък се разочаровали доста бързо от неспособността на политиците да генерират база за обществено развитие.

Припомняме, че премиерът Алексис Ципрас обяви предсрочни парламентарни избори, след като неговата партия "Сириза" претърпя поражение на изборите за Европейски парламент и за местни органи на властта на 26 май. 

Редовните избори трябваше да се проведат през есента.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК