България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гърците обърнаха гръб на Ципрас. Какви промени ще настъпят?

Коментар на Георги Киряков, Даниел Василев и доц. Йоaким Каламарис

08.07.2019 | 08:32 Редактор: Юлия Христова
Гърците обърнаха гръб на Ципрас. Какви промени ще настъпят?

Дясноцентристката "Нова демокрация" спечели очаквано предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията получава между 38% и 42% от гласовете. Досега управляващата лява партия "Сириза" печели между 26,5 и 30,5%. На базата на предварителните данни "Нова демокрация" ще има абсолютно мнозинство в парламента.

Големият срив беше в доверието към левите партии. През изминалите 4 години Ципрас направи неща, които никой не успя между двете спасителни програми. Това обясни политологът Георги Киряков, който гостува в "България сутрин". 

Според него за 9 месеца Алексис Ципрас от крайноляв популист е успял да стане умерен държавник.

"Виждаме как народът търси алтернативи - пак малко популистки алтернативи, но по-скоро в културно историческия ареал, защита на традиционни ценности, каузи, светини. Нормално е Ципрас да загуби частично влиянието си, тъй като той не е част от това течение", посочи Киряков.

Той подчерта още, че не Ципрас, а международните кредитори са в основата на реформатора за Гърция, както и че реформите са наложени отвън. 

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Даниел Василев каза, че през 2017 г. именно чрез случващото се в Гърция сме станали свидетели  на радикално вдигане на данъци, с което южната ни съседка е станала световен шампион. 

"Това е генезисът на сегашните резултати от изборите. Хората разбраха, че те ще трябва да понесат проблемите от онова, което политиците им поднасят.  Спасителният план е колосален политически компромис", обясни той.

В телефонен разговор икономистът и университетски преподавател доц. Йоaким Каламарис подчерта, че след вота в Гърция предстоят доста промени в министерските постове.

"Сириза" нямаше капацитет да обслужи подобно правителство. Не става дума за чистка, а за нормализиране на процесите в страната, която продължава да плаща тези неясни кредити", допълни той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК