Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спорът за партийните субсидии няма да бъде решен скоро, смятат политолози

Предложението ни за поста външен министър на Европа е странно, обясниха Стойчо Стойчев и Георги Киряков

01.07.2019 | 20:15 Редактор: Бойко Димитров
Спорът за партийните субсидии няма да бъде решен скоро, смятат политолози

Спорът за размера на партийните субсидии няма да бъде решен скоро. Това заявиха в предаването "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев политолозите доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков. Те са категорични, че субсидиите няма как да останат в сегашния им размер от 11 лева, но и няма как да бъдат намалени на 1 лев, каквато е обществената нагласа.

Стойчев допълни, че все още не вижда воля от политическите партии да седнат и да обсъдят въпроса със субсидиите. Политологът също така коментира и евентуалната кандидатура на Мария Габриел или Кристалина Георгиева за външен министър на Европейския съюз. 

"Няма воля за консултации за партийните субсидии, тъй като стремежът на партиите е да остане старият режим. Партиите получават страшно много пари. В момента тяхното финансиране е порочно. С 35 хиляди гласа партия получава 400 000 лева субсидия. Освен това липсва каквато и да било отчетност за изхарчените пари. Бойко Борисов иска родният еврокомисар да има реален ресор. Външната политика обаче не е такъв. България би спечелила от пост, където има реални инвестиции. Ние нямаме влиятелни партийци в ЕНП и не можем да участваме във вътрешното пренареждане", обясни Стойчев.

Неговият колега Георги Киряков пък допълни, че ако субсидиите бъдат намалени, то малките партии ще изчезнат. 

"Темата за партийните субсидии вече се изтощи, а все още няма решение какъв ще е техният размер. Нито 1 лев ще е достатъчен, нито тя трябва да остане 12 лева. Малките партии не могат да живеят със субсидия по-малка от 12 лева - просто не могат да си покриват разходите и да продължат своята дейност. Ако партията няма финaнсиране, тя е обречена на край, въпреки добрите си идеи. Предложението на правителството ни за поста външен министър на Европа е странно. Аматьорско е да мислим, че нашият кандидат ще получи такъв пост", разясни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК