Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арт фалшификати заливат света! Как да ги разпознаем?

Дори специалистите често биват подлъгвани

28.06.2019 | 20:45 Редактор: Василена Василева
Арт фалшификати заливат света! Как да ги разпознаем?

Фалшификати вместо оригинали. Дори специалисти биват подлъгвани. Как да разпознаем автентичността на творбите?

Преди около седмица галерия "Структура" обяви, че изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" представя почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството между двете световни войни. Те са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев. Познавачи и изкуствоведи обаче заявиха, че голяма част от платната не били автентични.

Една от картините, например, за която се твърди, че е подписана от Сирак Скитник, се оказва илюстрация към издание на книгата "Кама Сутра" от 2012 г. 

Притежателят на картините и екипът на галерията обявиха, че са жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи, но и ще сезират прокуратурата.

"Фалшивите произведения на изкуството стават все по-голям проблем за музеите и галериите по света. Много от тях се появяват в изложби и в частни колекции. Оказва се, че често става въпрос за пари. А за да бъдат разкрити в днешни дни, на първо място трябва да започнем да разчитаме повече на дигиталните технологии", коментира в студиото на "Денят ON AIR" Иван Кристоф, по-известен като човекът-паяк.

Той допълни още, че печалбата не е единствената причина, която мотивира професионалните фалшификатори. 

"Някои от най-добрите между тях се опитват да създадат авторски произведения, но не успяват да получат признание. Обикновено фалшификаторите са художници или реставратори, което ги прави много квалифицирани – те познават технологията, която се използва за идентифициране на произведения на изкуството", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.