Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В журналистическите среди липсвали авторитети

Ролята на медиите е да дават повече информация за контекста, смятат PR експерти

18.06.2019 | 21:01 Редактор: Юлия Христова
В журналистическите среди липсвали авторитети

В последните години наблюдаваме засилена тенденция на това да се храним с лъжи, да умножаваме фалшивите новини и да ги трансферираме. Това каза в студиото на "Денят ON  AIR" PR експертът Соня Момчилова. Тя подчерта, че резултатът в крайна сметка е, че хората развиват резистентност към медиите.

Според нея в момента в журналистическите среди няма авторитети, няма хора с бекграунд, за да имат куража да се заявят.

"Професията отдавна не е това, което се очаква от нея. Медиите никога не са стигали до такава кота", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Oт своя страна PR експертът Любомир Аламанов обясни, че днес социалните мрежи ни дават възможност да сме залети от всевъзможна информация.

"Когато нямат достоверни източници, вакуумите се запълват от невярната информация. Хората донякъде не разбират колко сложно е правенето на истински новини", обясни той.

По думите му вече сме в ерата на дигитално активните граждани, които сами търсят информация.

"Ролята ни е да даваме повече информация за контекста, като например субсидиите на партиите - защо те са нужни, яснота за целия разговор, без който не знаем за какво говорим като цяло", подчерта Аламанов.

Събеседникът на Ганиела Ангелова беше категоричен, че въпреки бума на фалшиви новини в последно време, все още класическите медии носят своята репутация и вид сигурност. Затова отговорността да потвърдят дадена новина е много голяма от страна на журналистите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК