Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще има ли реална дата за присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз?

Темата коментира доц. Спас Ташев от "Института за изследване на населението и човека"

10.06.2019 | 21:21 Редактор: Зорница Костадинова
Ще има ли реална дата за присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз?

Решението за дата за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз най-вероятно може да се очаква през юли. Страните членки на ЕС ще обсъдят този въпрос на срещата на върха в Люксембург на 18 юни. 

Според някои електронни издания канцлерът Германия Ангела Меркел се противопоставя на започването на преговори за македонското членство в Европейския съюз.

Така ли е наистина? По темата говори доц. Спас Ташев от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"За всички е очевидно, че дата няма и скоро няма да има. Още преди изказването на министър-председателя на страната Зоран Заев, че правителството ще подаде оставка, ако не получи дата за преговори, беше ясно, че в държави в Западна Европа има доста голяма съпротива за разширяването на ЕС на този етап", отбеляза Ташев.

По думите му присъединяването на икономически слаба държава като Македония в Европейския съюз няма да доведе до укрепването му, а до допълнително отслабване.

На въпрос какво се случва след подписване на договора за добросъседство с Македония, гостът в "Денят ON AIR" отговори:

Нищо не се случва. Пределно ясно беше, че тази комисия със сгрешена концепция няма да даде ефективен резултат. 

Според него големият ни спор със Северна Македония никога не е бил античността. Относно предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – деня, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, Ташев смята, че това е подигравка.

"На следващите срещи между България и Македония не трябва да дискутираме една или друга личност или събитие, а изразяване на позицията ни, например по отношение членството на Македония в Европейския съюз", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

Според него трябва да се разработи такъв подход, който да доведе до част от преодоляването на негативни резултати и спорове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК