Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Срещата Радев-Путин е добра за връзката между Москва и София

Нерешените проблеми с Русия са в енергетиката, туризма и икономиката, смята проф. Захари Захариев

07.06.2019 | 20:55 Редактор: Бойко Димитров
Анализатор: Срещата Радев-Путин е добра за връзката между Москва и София

Срещата между президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин ще възстанови добрия тон между двете държави. Това обяви в "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев.

Според него е било необходимо на срещата да присъстват министрите на енергетиката, туризма и икономиката. Причината е, че именно в тези сфери са най-големите проблеми между двете страни.

"Положителното за България, при срещата между Румен Радев и Владимир Путин, е възстановяването на добрия тон между Москва и София. Руският президент намери за нужно да започне по-градивен диалог за възстановяване на отношенията във всяка една сфера. Очаквахме трима министри да съпровождат Радев по време на икономическата среща в Санкт Петербург. За жалост това не се случи и това колко неконструктивни са връзките между изпълнителната власт и президентската институция. Тук беше много по-важно да видим министрите на енергетиката, икономиката, туризма. Там са нерешените проблеми във връзките ни с Русия", каза Захариев.


Международният анализатор допълни, че напоследък се вижда как отношенията между Русия и Китай все повече се затоплят, особено заради технологичната война, която Щатите водят срещу най-многолюдната държава в света. 

"Най-значимото в словото на Путин е, че отношенията между Москва и Пекин носят стратегически характер, а не са конюнктурни. Това е оформящият се нов полюс в световната политика. Технологичната война е война с непозволени средства. Щатите в своята амбиция да запазят еднополюсния модел в технологичния свят виждат едно ново полесражение в духа на 21 век. Тези конфликти крият огромни рискове. Чрез тях можем да стигнем до военни конфликти", обясни Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК