Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Медик: Имаме повече от необходимите болници, а българите се лекуват в чужбина

Кардиологът проф. Иво Петров каза, че това ни коства много средства

22.04.2019 | 20:22 Редактор: Ивайло Николов
Медик: Имаме повече от необходимите болници, а българите се лекуват в чужбина

През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха въведени задължителните здравни вноски, които трябваше да дават право на безплатно медицинско обслужване на осигурените. От практиката през отминалите вече 20 години обаче стана ясно, че не всичко е напълно безплатно. Достъпът до лекар-специалист не е по-лесен, защото направленията са ограничени. А когато се стигне до лечение в болница се оказа, че пациентите от различните краища на България имат различни права. За едни болницата е близо, а за други – на километри от населеното място.

Кардиологът проф. Иво Петров коментира ситуацията в българското здравеопазване в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че дисбалансите са много в системата, а ниските заплати на медици - от сестри до определени специалисти, са един гигантски проблем.

Проф. Петров подчерта, че у нас модерните методи на лечение не се въвеждат с нужната скорост и готовност, с която трябва.

"Няма много средства в нашата здравна система, което е логично и обосновано", подчерта той и обясни, че няма как при нас да стигат парите за здраве, при положение, че заради демографската катастрофа нуждата е по-голяма от увеличените пари за здраве във всеки държавен бюджет от няколко години насам. 

"Имаме нужда от преструктуриране на много компоненти на здравеопазването, не само на болничните заведения и тяхното разпределение, но също така и генерирането на финансовите средства и тяхното разпределение. Също така на здравноосигурителния модел", посочи той.

Пред Bulgaria ON AIR кардиологът беше категоричен, че преструктуриране би могло да бъде и намаляването на болниците в страната, които според него са много.

"Имаме много повече болници отколкото са ни необходими. Въпреки че имаме много болници, все още много българи продължават да търсят лечение в чужбина и то в много сфери на здравеопазването", настоя проф. Иво Петров.

Кардиологът каза, че така се генерират още повече разходи за здравната ни система, а нейните финанси трябва да се контролират стриктно, но според него има структури, които не са заинтересовани това да се случва.

Проф. Петров обясни, че именно този цикъл на много болници, които не могат да изработят пари и такива, които пък не получават всичко, което са изработили, води дотам, че у нас няма достатъчно модерна медицина и повечето проблеми в родното здравеопазване. 

Кардиологът каза също, че шансът за нашата система е властта да има ентусиазъм и да се реализира потенциала на младите лекари у нас. Той даде за пример Румъния, където заплатите са скочили три пъти за 2 години, което е довело до спад в медиците, които са напуснали страната.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК