Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Все повече медици напускат България... Това ощетява всички ни!

През последните 20 години 30 хил. медицински сестри са заминали да работят в чужбина

22.03.2019 | 20:11 Редактор: Василена Василева
Експерти: Все повече медици напускат България... Това ощетява всички ни!

Медицински сестри от цялата страна излязоха на протест вчера. Те настояват за достойно възнаграждение на труда им. Категорични са, че даденото им обещание за по-високи заплати не е било изпълнено. 

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна увери, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците. 

След среща с Ананиев здравните служители заявиха, че ще изразяват недоволството си всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведения получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите. 

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България. 

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

Двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.