Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерт: Големи промени в ЕП след вота не се очакват

На терена ще се появят някои нови играчи, отбеляза Вихър Георгиев пред Bulgaria ON AIR

17.04.2019 | 20:50 Редактор: Василена Василева
Експерт: Големи промени в ЕП след вота не се очакват

"Във Великобритания със сигурност ще има избори за европарламент. Ако проучванията се окажат верни, налице е една новоучредена партия, която ще поведе по гласове. А тази на Тереза Мей вероятно ще получи най-ниския глас, който някога е имала", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" европеистът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Вихър Георгиев. 

Коментарът му идва по повод публикация на вестник The Independent, в която се почочва, че министър-председателят на Обединеното кралство няма "никакъв шанс" да прокара споразумението си за излизане на страната от структурите на Общността, за да избегне участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент, както и да избегне поражение на партията си.

"Европейският парламент от своя страна няма да претърпи кой знае какви промени. Ще се появят някои нови играчи на терена, а двете големи партии, ЕНП и ПЕС, няма да могат вече сами да приемат закони. При тези избори специфичното обаче е, че има много голям процент граждани, които все още не са решили за кого ще гласуват", посочи още Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че те обикновено идентифицират две или три партии, за които биха дали своя глас, но не са сигурни дали изобщо да го направят.

"В момента в ЕС е налице огромен натиск водещата тема на изборите да бъде миграцията. Евроскептиците се чувстват най-комфортно, да обсъждат именно нея. На практика обаче водещите теми са различни за различните държави. В България например това, което вълнува обществото, са здравеопазването, доходите и корупцията", каза още Вихър Георгиев.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.