Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Опростените задължения на мюфтийството - добър жест, смятат политолози

Доц. Стойчо Стойчев и Любомир Стефанов категорични - едва ли ДПС ще прави сделка за някакви 8 млн.

11.03.2019 | 20:19 Редактор: Ивайло Николов
Опростените задължения на мюфтийството - добър жест, смятат политолози

Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи се срещнаха с премиера. Поводът бяха промените в Закона за вероизповеданията, които доведоха до обществен спор заради опростените на първо четене задължения на мюфтийството. 

Пред Bulgaria ON AIR политолозите доц. Стойчо Стойчев и Любомир Стефанов казаха, че няма лошо в опрощаването на дълговете на мюфтийството. Определиха го и като добър жест, стига да има аргументи за това. Според тях независимостта на мюфтийството от чужди страни и фондове е именно такъв аргумент.

Стефанов и доц. Стойчев се съгласиха и по още един въпрос - че едва ли ДПС ще правят сделки с ГЕРБ за някакви 8 милиона задължения на мюфтийството.

"Това са твърде дребни суми. Действително мащабът на политиките и нещата, за които се договаря ДПС, са доста по-големи и стратегически от тези 8 млн. лева", посочи доц. Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

"ДПС не е за 8 милиона. Вижте хонорара на хидроинженер Доган за язовира. Абсолютно несериозно е. Партията очевидно има някакъв друг интерес", каза Любомир Стефанов.

Политолозите коментираха още действията на БСП и подчертаха, че социалистите са готови да направят всичко, за да имат малко предимство в социологическите проучвания или да вземат поне още един глас за европейските избори.

"След като спре да се говори за това, че БСП е извън парламента и стане "все тая" дали е вън или вътре, тихомълком депутатите от социалистическата партия ще се върнат. Просто няма да го обясняват", каза доц. Стойчо Стойчев.

Колегата му Любомир Стефанов пък допълни, че самите социалисти, като са излезли от народното събрание, не са знаели докъде са готови да стигнат с това си действие, а управляващите изпълняват условията им, което ги оставя без полезен ход.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК