България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шопов: Опрощаване дълговете на мюфтийството? Опасен прецедент!

Евроатлантическите ценности не могат да заменят християнските, категоричен е депутатът от "Обединени патриоти"

11.03.2019 | 09:10 Редактор: Иван Берберов
Шопов: Опрощаване дълговете на мюфтийството? Опасен прецедент!

Премиерът Бойко Борисов ще приеме в кабинета си днес главата на Българската православна църква Патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Причината е решението на парламента от петък да бъдат опростени дългове за над 8 милиона лева на Главното мюфтийство. За решението гласуваха ГЕРБ и ДПС, а БСП ги обвиниха в съглашателство. Партньорите в мнозинството от ОП остро се противопоставиха. Може ли това да предизвика нов конфликт в управляващата коалиция?

"Евроатлантическите ценности не могат да заменят истинските християнски ценности. Опрощаването на дълговете на вероизповеданията касае само Главното мюфтийство. Тези промени в закона не касаят Православната църква, защото тя е изплатила всичките си дългове. Други вероизповедания също не бяха съгласни с тези текстове. Тези дългове има как да бъдат отложени. Този прецедент е опасен за националната ни сигурност, защото могат и други субекти да се позоват на него. Така може да се опрощават дългове на болници, БДЖ, фирми", подчерта депутатът от "Обединени патриоти" и член на ръководството на "Атака" Павел Шопов.  

Гостът изтъкна в "България сутрин", че според правилника на Народното събрание са направени нарушения с гласуването на промените. 

"Не беше сезирана финансово-бюджетната комисия. Не беше изяснена самата структура на тези задължения. Никой не знае откъде са тези задължения. Проблемите в коалицията се натрупват. Различните казуси могат да повлияят. Притеснителен беше полукриминалният начин, по който се прокарват такива текстове в закона. Оценяваме усилията на правителството към вероизповеданията", посочи Павел Шопов пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК