Грешни протоколи, ниска избирателна активност: Къде се объркаха изборите?

Отчитат нехайство сред членовете на СИК

12.06.2024 | 18:44 Редактор: Деси Николова

Равносметката след вота 2 в 1. Над 80% от предадените протоколи са сгрешени. Това отчитат от софийските Районни избирателни комисии. А обещаният бонус от 25 лева за предадени книжа без грешки ще получат малко от членовете на СИК.

Валери Цолов е председател на 24 РИК в София. Той отчита, че от 500 секции едва 10% са верните протоколи. 

"Девет от десет да кажем са сгрешени, под 10% са може би верните протоколи на територията на 24 РИК, а и на София като цяло, а и в държавата", каза Цолов.

По думите му това се дължи на нехайството на членовете на секционните избирателни комисии. И забелязва, че от година на година процесът се неглижира. А грешките са идентични.

"В преференциите и в сборуването, така наречените контроли, общо взето нито една контрола не излиза. А те не са 1 или 2, горе-долу десетки. Неглижиран е цялостно процесът и тук не е казано, че дадена политическа партия или коалиция е ощетена, просто цялостно е едно и също. Грешките са сборни и не са в конкретна посока. Просто целият протокол е безобразен", разясни Цолов.

Според социолози рекордно ниската избирателна активност е в полза на по-малките партии и прави така, че всички политически партии, които влизат в новото 50-о Народно събрание, губят десетки и стотици хиляди гласове спрямо предходните парламентарни избори. А това до голяма степен се дължи на факта, че връзката между политици и избиратели е скъсана. 

Според президента Румен Радев слабият интерес към вота не е случаен. 

"Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират както с предизборните послания, с черния PR, който се разгърна в тази кампания и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите", каза държавният глава.

Пловдив е един от градовете с най-ниска активност. Хората казват, че вече са се изморили. 

"Eдни и същи са вече, за кого да гласуваш, колко пъти гласуваме, никаква полза от никого и затова казваш - няма да отида то и без това всички са еднакви", каза жител на града под тепетата.

"Нямат желание хората да гласуват, защото знаят, че нищо няма да се промени", споделя друг гражданин на Пловдив.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR