Коментар: "Сглобката" може да бъде заменена от "слепка", няма да има твърдо мнозинство

Доц. Борислав Великов и Красимир Премянов са категорични, че само с активно гласуване ще се неутрализира купеният вот

30.05.2024 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

10 дни остават до изборите за 50-о Народно събрание и евродепутати.

"Ще ми се да има редовен кабинет, без такъв нещата се забатачват в нашата хубава страна. Изоставаме с ПВУ, доникъде не сме. Дали ще има редовно правителство, е въпрос с повишена трудност, зависи от резултатите от вота. Намеренията на водещия партия ГЕРБ да има поне 80 депутати, ми се струват прекалено амбициозни. Вероятността само с ДПС да направят правителство, макар и на теория, не е изключена. От гледна точка на политическия морал това крие рискове. Надявам се, че няма да бъдат само тези партии в 50-ия парламент, а да влязат "Синята коалиция", "Солидарна България" или поне да имат достатъчно гласове да кажат "на прав път сме", коментира доц. Борислав Великов в студиото на "Денят ON AIR". 

Очакванията му са досегашната "сглобка" да бъде заменена от "слепка". 

"В 50-ия парламент  мнозинството, което може да се оформи от ГЕРБ-СДС и ДПС ще има нужда от слепка. Тошко Йорданов спомена, че може би, ако се съобразят с техните виждания и програми, може да се мисли за подкрепа. Може да се мисли и за някой от новите субескти. Но тази слепка да смени сглобката, ще бъде краткотрайно", убеден е председателят на 39-ото НС.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов подкрепи позицията, че на този етап може само да се гадае какъв ще бъде изходът от изборите.

"Може би ще има правителство, но няма да е на мнозинството, най-големият проблем е, че избирателите са загубили доверие. При ниска избирателна активност, каквато имаме последните години, легитимността е съмнителна, а се взимат съдбовни решения. Може да се очаква, в името на текущи задачи да се състави правителство, политически ангажиращо, което е по-добре от служебното", изрази позицията си Премянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той препоръча на служебното правителство да се концентрира в правенето на избори, а не да се занимава с теми като Сребреница.

"Безотговорна външна политика, опасна е, ако не съответства на интересите на България, не се влиза с железни ботуши, трябва много да се внимава за една силна и относително безопасна България", призова Красимир Премянов.

И двамата призоваха избирателите да гласуват масово на вота, за да неутрализират платените гласове и новите управляващи да имат по-голяма легитимност. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа