Ириней Константинов: Човек вероятно се чувства като глупак, отивайки към урната

"Аз не харесвам политическия театър", отбеляза директорът на театър "София"

27.05.2024 | 21:20 Редактор: Деси Николова

Всички неща, които театърът притежава в арсенала си, политиците трябва да ги имат, ако искат хората да ги разбират. Това коментира директорът на театър "София" Ириней Константинов в ефира на "Денят ON AIR".

"Политиците се различават от хората на изкуството. Артистът има друга чувствителност, има друга душевност. Артистът е политик всяка вечер с излизането си на сцената. Той носи идеи, носи послания, които ги предава чрез авторовите послания, затова е много важно човек как си подбира репертоара, словото, думите, фразите, репликите, драматургията. Аз не харесвам политическия театър. Никога не ме е привличал. Напомня ми на изкуството от едни други години", каза Константинов за Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че въпреки факта, че не очаква да има по-различен резултат на тези избори, е важно да се гласува и той ще отиде да даде своя вот.

"Човек вероятно се чувства като глупак, отивайки към урната. Знае къде отива, знае за какво отива, знае какво ще произлезе, но никога не умира една надежда, която все пак те кара да мислиш, че успехът би облагородил хората, би ги направил по-разумни, по-благородни, по-адекватни и всичко това у мен поддържа желанието да отида и този път да гласувам", отбеляза гостът.

Преди дни излезе статистика за културния живот на българина, която показва, че все по-малко българи ходят на театър или четат книги.

"Трябва да се говори какво е това театър, какво е то като същност, като сграда. Трябва да се учат младежите как да влизат в театъра, а как да стане това, когато чета възмущението на Ешкенази за дрескода на едни награди, които минаха скоро. Оттам трябва да почне. От собственото ни уважение към това, което се случва в един театър", подчерта директорът на театър "София".

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.