Йотова: ЕС да реши дали да бъде доминиращата икономическа и политическа сила

Страната ни трябва да завърши членството си в ЕС с цялостното ни приемане в Шенген и Еврозоната, каза вицепрезидентът

23.05.2024 | 12:25 Редактор: Вяра Димова
Йотова: ЕС да реши дали да бъде доминиращата икономическа и политическа сила

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на традиционното представяне на Годишника 2024/2025 на Френско-българската търговска и индустриална камара. 

"Да бъде доминиращата икономическа и политическа сила или доминираната икономическа и политическа сила – разговора за това трябва да проведем членовете на Европейския съюз в навечерието на европейските избори и в напрегнатата световна ситуация. ЕС е съюз на споделени ценности и човешки права и за да можем да ги отстояваме, трябва да покажем на света своята икономическа и политическа мощ", заяви тя.

"Сега е моментът да проведем разговора за това каква икономика иска да развива Европа, като отчитаме и конфликтите и противопоставянията в световен план – да заложим на повече производство тук на Стария континент или навън. Злополучният опит по време на Ковид-19 ни показа, че правилната политика е повече производство в Европа. България трябва да използва пълноценно възможностите, които предоставя това преориентиране", категорична е Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна доброто и устойчиво сътрудничество с президентската институция на Френско-българската търговска и индустриална камара, която определи като най-верния съюзник на българската държава и българския бизнес.

"За да засили още повече и да улесни бизнес отношенията между двете страни, България трябва да завърши пълноправното си членство в Европейския съюз с цялостното приемане в Шенген и Еврозоната", посочи още Йотова.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента