Защо МВР се фокусира само върху продавачите на гласове?

Филип Гунев и Калин Славов завиха, че има около 1000 рискови секции

23.05.2024 | 11:20 Редактор: Вяра Димова

Предизборната кампания тече с пълна сила. 26 души са задържани при акция в столичния квартал "Христо Ботев", като една част от арестуваните са заради купуване на гласове.

"Има криминален контингент, който с изборите вижда възможност да вземе един кеш. Организират списъци и отиват при този, който предлага най-много. За МВР е най-лесно да се фокусира там - върху този контингент, защото нагоре вече е опасно. При купувачите е опасно", каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин".

По думите му работата по сигнали, свързани с политически централи, които имат "апетит да закупят гласовете", е политически рисково.

В акциите се вижда профилактиране на контингента, коментира Калин Славов от "Прозрачност без граници".

"Хората са познати, кварталите също. Влиза се, демонстрира се сила. МВР е една брънка от веригата на наказателното преследване, затихва резултатът по веригата. Препоръчваме командироването на служители от други дирекции в рамките на изборния и предизборния процес. Прокуратурата също трябва да помисли", обясни Славов пред Bulgaria ON AIR

Дали МВР е свършило добра работа, ще стане ясно след изборите, подчерта Гунев: "Има едни около 1000 рискови секции, които са за продан. През последните години там се търгуват около 200 000 гласа. През последните години намаляха".

Политическите промени в МВР, смяната на политическите ръководства, са част от причините за намаляването им, отчете бившият зам.-министър на вътрешните работи.

"Брокерите предлагат на всички, не са политически оцветени", добави Гунев.

Според Славов купуването на гласове е най-ниското стъпало на изборната манипулация. 

"Създаването на стабилни клиентелистки кръгове е начин за успех на българските политически партии. Манипулациите, които правят в СИК, са доста по-страшни", смята Славов.

Много фактори влияят на предлаганата цена за глас, посочиха гостите, като уточниха, че "по-трудно се хващат тези със субсидиите".

"Имам подозрения, че някои партии могат да имат финансиране от чужбина, но не е доказано. Те имат друг инструментариум, по-мощен. Това става чрез натрупване, първо на местните избори, където се закупуват някакви общински съветници, те след това ти гарантират услуги на местно ниво. Следващо ниво на финансиране - на политически партии. Много от тези хора ги е страх да се обявят официално, че ще финансират политическа партия", заяви Гунев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа