Радев: Партиите да кажат защо искат властта, дневният им ред да е този на обществото

Очаквам ЕС да се ангажира по-активно със спазването на човешките права, заяви президентът

09.05.2024 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев призова кампанията за избори на национален парламент да не заглушава дебата за бъдещето на Европа.

"Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на българските национални интереси по отношение на мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, прекратяване на войната между Русия и Украйна", заяви Радев. И допълни, че е крайно време дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото и всяка партия да заяви защо иска властта.

В отговор на въпрос държавният глава коментира, че очаква съдържателен дебат за бъдещето на Европа  в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент. „Нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите европейски теми“, каза още той. Като такива Румен Радев открои предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решения в областта на външната политика и процеса на разширяване на ЕС, мащабите и скоростта по отношение на прехода към зелена икономика, прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна. Държавният глава призова предстоящата предизборна кампанията за избори за национален парламент да не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, който е изключително важен за България.

Той поднесе цветя на паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътят към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа, нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и още по-ефективно допринася за развитието на държавите членки и който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира", каза Румен Радев. Президентът допълни, че очаква ЕС да се ангажира по-активно и с утвърждаването на принципите на демокрацията, на спазването на човешките права и на правовата държава в страните от Западните Балкани, заявили амбиции за присъединяване към съюза.

По отношение на Северна Македония Радев посочи, че винаги е бил с открита позиция.

"Ще проличи много скоро дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина изборите в Република Северна Македония, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат в някаква друга посока", каза Румен Радев, в отговор на въпрос за резултатите от парламентарните и втория тур на президентските избори, които се проведоха вчера в югозападната ни съседка.

Държавният глава допълни, че позицията му винаги е била ясна и последователна.

"Такава, каквато беше с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с Гордана Силяновска. Такава, каквато беше със СДСМ, такава ще бъде с ВМРО-ДПМНЕ“, посочи той. Държавният глава напомни още, че България винаги е подкрепяла европейската интеграция на РСМ,  но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство. Това, по думите му, означава промяна в Конституцията и зачитане на правата на българите в РСМ, отказ от езика на омразата към България, който се развихри в предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство.

Вижте повече в репортажа.