ПП-ДБ печели двете столици на България - как ще се отрази това на "сглобката"?

Красимир Премянов, Владимир Левчев и Иван Сотиров с коментар на първите изборни резултати от балотажа

05.11.2023 | 21:57 Редактор: Елеонора Танева

Някои изборни резултати подсказват тенденции - навлизането на нови хора, които нямат тази финансова мощ като конкурентите си. Това коментира председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му е абсурдно противопоставянето на ляво и дясно в тази избори. 

"Такъв състав от хора в Общинския съвет ще дадат резултати в София. От гласовете, събрани от отделните партии, има възход за левицата, водеща роля на ГЕРБ и на второ място - ДПС", добави той. 

Писателят Владимир Левчев коментира, че резултатът на Ваня Григорова на вота е изключителен успех за нея, но не е ясно "дали това е новото ляво и дали е по-добро от старото".

"Ваня Григорова е подкрепена от 20 партии, между тях комунистически - Николай Маринов, който е санкциониран по Закона "Магнитски", от дясната партия "Атака", която е абсолютно русофилска", добави Левчев пред Bulgaria ON AIR. 

Той допълни, че за някои десни избиратели Ваня Григорова е била по-симпатичният кандидат в сравнение с Васил Терзиев. Левчев определи като голяма победа за ПП-ДБ превземането на София и Варна, и евентуално Благоевград. 

Избраният за общински съветник от КОД - Иван Сотиров, определи Васил Терзиев като неподготвена кандидатура, която се явява обременена от миналото.

"Досега в СОС всички бяха в сглобка, включително и БСП. Ще се опитат този маниер да продължи, амбицията на синя София е да попречим на сглобки и милионите за кампания да се избиват от софиянци. Има оттегляне, а не възход, никоя партия няма абсолютна подкрепа. От резултата в София виждаме, че партиите в сглобката губят подкрепа и това ще циментира сглобката", каза Сотиров.

Гледайте целия разговор във видеото.