Масов изборен туризъм изкара граждани на протест. Лихвари задържали лични карти?

В село Лиляче се заканиха, че няма да допуснат нито един избирател, който не е от селото

05.11.2023 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова

Великотърновското село Върбица излезе на протест заради изборен туризъм. А във врачанското село Лиляче също имаше напрежение.

"Има хора, които имат имоти, а са регистрирани 4 човека на дворно място. Има хора, регистрирани отпреди 15 години, нямат вече имоти и продължават да идват тук да гласуват отвсякъде - имаше от София, от Плевен, от Габрово", коментира жителят на Върбица  Стефка Маринова.

"Възмутен съм, не искам да ми определят съдбата в селото", сподели друг жител на селото - Румен Ангелов.

Струпване на полицейски екипи имаше и в павликенското село Върбовка също заради сигнал за изборен туризъм.

"Има хора, които не са от нашето село, но идват да гласуват", категоричен бе Бейко Бейков. "Тези хора, които са регистрирани тук, в коя къща и на кой адрес живеят? Защото тук много пари се пръскат", възмути се жителят на селото Бисер Йорданов.

Жителите на Върбовка избират кмет на селото и общински кмет на Павликени. Във врачанското село Лиляче хората се разделиха на две групи пред избирателните секции и се заканиха, че няма да допуснат нито един избирател, който не е от селото.

"Реално има 170 регистрации, подадени за гласуване, а в кметството са 46. Откъде дойдоха тези 130 и как така се появиха? Хората гласуват и ние не можем да ги спрем", каза Калин Котов.

Жителите на Лиляче са сигурни, че днес до урните са стигнали хора, които никога не са виждали в селото си досега. А от Етрополе постъпи сигнал за десетки граждани, които са посетили районното управление с твърдението, че са изгубили личните карти, за да им бъдат издадени служебни бележки. Твърди се, че личните документи на част от гражданите са били задържани от местни лихвари, на които те дължат пари. 

Вижте повече в репортажа.