В пловдивски села хората са на трилотаж, докато се молят за водопровод и пътища

В Пловдив битката е между представителя на ГЕРБ Костадин Димитров и този на ПП-ДБ Ивайло Старибратов

05.11.2023 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Двамата кандидати за кмет на Пловдив призоваха съгражданите си да отидат до урните и да вдигнат активността от първия тур. Но засега градът остава с най-ниската избирателна активност в страната. Към 11:30 ч. тя е под 10%.

В града под тепетата балотажът е между представителя на ГЕРБ - Костадин Димитров, и този на ПП-ДБ - Ивайло Старибратов. И двамата кандидати вече гласуваха, като Димитров избра хартиената бюлетина, а Старибратов - машината.

В едно от пловдивските училища пък има проблем с машина. При няколко опита тя да бъде пусната, не е стартирала и се е наложило да дойде техник, който я е прегледал, но се е оказало, че тя все пак няма да може да стартира.

А в село Сухозем, което е само на няколко километра от Пловдив, още преди 12 ч. избирателната активност беше близо 50%. Там днес денят е по-интересен, тъй като на балотаж са трима кандидати. Причината - вторият и третият на първи тур са получили равен брой гласове.

Троен балотаж - това е село Сухозем, тук броят на кандидатите, които се борят на балотаж е равен на дните през седмицата, в които има транспорт до Пловдив - 3. До ситуацията се стигнало след като миналата седмица вторият и третият кандидат получили равен брой гласове.

"Много спокойно минава изборният ден, имаме добра изборна гласуваемост, всичко е спокойно", коментира членът на СИК - Сухозем - Даниела Иванова.

И въпреки че селото е малко, а кандидатите много, изборната активност е висока. "Всеки се надява на нещо хубаво, има много неща за оправяне, ние сме малко село, но каквото Господ даде", сподели избирател.

В тетевенското село Васильово също днес избират измежду трима. А следващият кмет ще трябва да се бори със заварени от години проблеми. В 21-и век хората там искат водопровод и комуникация.

"Поне вода да има, водата е проблем на Васильово. Пътищата, почистване на тротоари, около пътищата е трагедия", надява се един от жителите.

До тройния балотаж се стигна, след като и тук миналата седмица вторият и третият кандидат се оказаха с равен брой гласове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR