Станишев: БСП се превърна в еднолична партия, това пролича в резултатите на първи тур

"За всеки един кандидат е важно да има стабилна партия зад гърба си", коментира бившият премиер

03.11.2023 | 20:55 Редактор: Толя Стоянова

Ваня Григорова от периферен играч, отиде на балотаж, победи партия ГЕРБ, имаше ясен политически профил и послания. Имаше много подчертан социален профил, който също се хареса на много хора. Ако се съберат избирателите на "Има такъв народ" и "Възраждане", разликата е стопена. Хората решават и по симпатия, и по това кой им дава ясна визия. Гласуването е емоционална работа, но и ирационална. Никой от другите кандидати не говореше толкова ясно. Това изведе Вяна Григорова на балотаж. Това заяви бившият премиер Сергей Станишев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него за всеки един кандидат е важно да има стабилна партия зад гърба си. По думите му БСП не е в толкова силна "кондиция", в каквато е била преди години. 

"БСП винаги е била партия широко скроена, демократична, това ѝ даваше сила, сега се превърна в еднолична партия. Това пролича в резултатите на изборите на първи тур", добави Станишев.

"За мен не е изненада, че силни кандидати на БСП, които са досегашни кметове, бяха избрани на първи тур от трийсет общини. На БСП проблемът е в големите градове и в общинските съветници. От близо 1000 общински съветници в момента имаме към 750. В Стара Загора сме на пета позиция, във Варна на осма, в Бургас на трета. В цяла Северозападна България областните градове са много назад", коментира Станишев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че хората не са роби на никоя партия, всеки има своя съвест и ще се съобрази с нея. По думите му активността е доста по-ниска от предишните местни избори, а двете големи партии в "сглобката" имат сериозно отстъпление от изборните си резултати.

"Ясно е, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила и ПП-ДБ ще се закачат. Ако се случи, че в София бъде избрана Ваня Григорова, това ще е тежък удар за тях", твърди Станишев.

Той заяви, че БСП се е отказала от своя ясен социален профил и се е "хвърлила да се надпреварва с партии, чужди на лявото на терена на консерватизма". Станишев засегна и демографския проблем на страната.

"Демографският проблем е най-фундаменталния проблем. Ако сегашната тенденция на отрицателен прираст се запази, към 2040 г. ще бъдем към 5 млн., само 10-11% от населението ще бъдат деца до 14 години, около 30% ще са застаряващи, а тези 60% ще бъдат ниско квалифицирани. Мерки трябва да се вземат сега незабавно", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Станишев какво направи за българските младежи, като шеф на ПЕС? Сигнализирай за неуместен коментар