Горно Камарци е на балотаж заради един глас "Не подкрепям никого", но историята е още по-мътна

Кандидатите за кмет са двама

31.10.2023 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Любопитен случай от изборите - в село Горно Камарци се стигна до балотаж заради един глас "не подкрепям никого". Селото е само на около 40 километра от София, а кой ще заеме кметския пост - това ще стане ясно тази неделя.

Кандидатите са двама - Асен Симеонов, който получава 101 гласа на първи тур, и досегашния кмет Радой Иванов със 100 гласа. Препъникамък се оказва една единствена бюлетина - "Не подкрепям никого". Разговаряме с кандидата за кмет с един глас преднина.

"Този глас "Не подкрепям никого" за мен не е реална бюлетина, би трябвало това нещо да го няма", сподели Асен Симеонов.

От общинската избирателна комисия в Горна Малина, където се предават протоколите от Горно Камарци, обясниха, че това е първият случай при тях до балотаж да се стига само заради един глас.

"Той получава точно 50%, благодарение на този глас "Не подкрепям никого". Машината казва - той трябва да има 50 плюс, за да е избран", поясни зам.-председателят на ОИК Горна Малина Георги Янакиев.

Хората в селото обаче имат обяснение на ситуацията.

"Това се очакваше, с 88 избирателни туристи се очаква този резултат", коментира Валя.

"По постоянен адрес сме 154 души, бившият кмет и кандидат сега пак за кмет дорегистрира още 88 гласа. Той постоянно прави хитрини, за да спечели", сподели друг жител.

Пред камерата ни не пожелаха да говорят и поддръжници на досегашния кмет Радой Иванов. Местните не знаят кои са тези 88 дорегистрирани хора в селото.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.